Geleide fantasie of visualisatie

In een geleide fantasie worden vanuit een ontspannen houding fantasiebeelden opgeroepen welke de persoon meenemen naar een bepaalde ervaring. Je kan het vergelijken met een lichte hypnose.

Veiligheid en rust

De persoon wordt bijvoorbeeld meegenomen naar een rustige plek in de natuur, waar het vredig is. Zie de plek voor je, voel hoe prettig de warmte is, zie de zonneschijn, enzovoorts. Door hier te blijven en alles voor je te zien ontstaat er vaak ook daadwerkelijk rust in het systeem.

Droomduiding

Ook kan de geleide fantasie worden gebruikt als een soort droomduiding. Hierbij zeggen innerlijke reacties van de deelnemers op elementen uit de fantasie een betekenis. Bijvoorbeeld: stel je loopt in een bos, je komt bij een beek. Hier rust je uit. Wat doe, ga je in de beek? Doe je alleen je voeten erin? Hoe voel je je bij de beek? Hierbij kan de beek staan voor het element water, het zachte gevoel en voor seksualiteit. Ben je iemand die er meteen induikt? Of ben je iemand die voorzichtig aftast? Vind je het fijn of niet fijn?