Over mijzelf

Over mijn werkwijze"Henk Jan heel hartelijk dank voor de respectvolle, integere en goede deskundige begeleiding van de afgelopen maanden. Je hebt mij een stuk ver geholpen op mijn levensweg door en met jouw aanpak."
J.V.

Werkwijze

Als je als cliënt bij me komt met een probleem dan wil je waarschijnlijk zo snel mogelijk van het probleem af en wil je een oplossing. In lichaamsgerichte therapie zal ik echter in eerste instantie geen oplossing aandragen! Ik zal misschien ogenschijnlijk weinig aan het probleem doen. In eerste instantie vraag ik je alleen maar aanwezig te zijn met het probleem en de gevoelens die erbij horen. Hierdoor wordt het onderliggende gevoel helderder, want mijn opvatting is dat informatie in dit gevoel vaak de oorzaak is van een psychisch probleem. Bovendien ontstaat er binnen dit gevoel ruimte en acceptatie, wat de basis vomt voor vervolgstappen.

Lichaamsgeorienteerde therapie heeft hierom veel raakvlakken met

  • zijnsgeorienteerde therapie (van zijnsorientatie)
  • gevoels- of emotiegerichte therapie  (EFT: Emotionally Focused Therapy) 

Zachte, accepterende benadering

Mijn werkwijze is accepterend. Het vertrekpunt is altijd de aanwezigheid van het moment. En in dit moment is het al OK. Misschien voelt het niet prettig of niet fijn, maar het is wel OK.
Verder ga ik ervan uit dat afweermechanismen, die ontstaan zijn in de jeugd, een functie hebben (gehad). Ze hebben ons gediend en daarom verdienen ze respect. Door dit ten diepste te ervaren kunnen ze versmelten en losgelaten worden.

Nieuwe stroom van energie

De energie die dan vrijkomt geeft je plezier en vrijheid. Het lichaam kan gaan tintelen, stromen, of kan warm worden. Het oude gedrag kan worden losgelaten en je kan gaan voor wat je ten diepste wilt.