Familie opstellingen

Binnen lichaamsgerichte psychotherapie worden geen 'klassieke' familie-opstellingen gedaan (van Bert Hellinger). We gebruiken slechts elementen eruit om dingen te duiden en de energiestroom op gang te brengen.

Positioneren van familieleden

In een familie-opstelling positioneer je de belangrijke personen uit je familie en/of vriendenkring in de (groeps)ruimte. De plek waarop je iemand neerzet heeft betekenis. Staat iemand ver weg of dichtbij, staat iemand achter je, naast je of voor je? Ook links en rechts geven een ander gevoel. Dit gevoel wordt telkens benoemd in kernachtige zinnen.

Direct zichtbaar en voelbaar

Door zo van je familiesysteem een plaatje te maken wordt heel voelbaar wat er aan de hand is. Hierna kun je steun brengen in het systeem door bijvoorbeeld iemand te verschuiven of iemand iets anders te laten zeggen, opdat er een transformatie ontstaat in het hele systeem. Dit heeft een uitwerking op jouw innerlijke beleving ervan en maakt je een ander mens.

Gedrag gaat generaties terug

Door een familie-opstelling wordt duidelijk dat gedrag en gevoel waar een persoon mee zit, niet losstaat. Het heeft verband met generaties in het verleden. Soms wordt duidelijk dat het gedrag er vier generaties terug ook al was. Dit maakt dat schuld, schaamte en verantwoordelijkheid in een ander daglicht komt te staan en geeft ontspanning en rust bij de cliënt. Wanneer de opstelling met echte personen wordt gedaan, dan kunnen die personen hun reacties geven over hoe het is om op die plek te staan. Dit kan tot verrassende inzichten leiden.
Niet alleen worden de mensen die iets betekenen in je leven opgesteld. Ook abstracte elementen kunnen worden opgesteld, zoals je kracht, je angst, de man, de vrouw enzovoorts.