Reacties van cliënten

"Ik heb begin 2014 bewust gekozen voor lichaamsgerichte therapie, waar ik in het verleden meerdere keren psychotherapie heb gehad. Omdat ik zelf het gevoel had, dat dat op dit moment beter bij me zou passen met de gedachte dat lichaam en geest met elkaar in balans horen te zijn. En mijn voorgevoel is bewaarheid: Ik ben nu ruim 8 maanden bezig en heb in de achterliggende maanden veel bereikt.

Toen ik begon zat ik tegen een burn out aan en zat ik in een overlevingsmechanisme, zowel privé als in mijn werk. Ik was recht op de afgrond aan het hollen.

Wat is er dan veranderd? In verschillende fasen heb ik een veranderingstraject doorlopen waarin eerst veel verdriet en vervolgens woede en agressie de ruimte hebben gekregen om te uiten. En dat was hoognodig, gezien het achterstallige onderhoud in mijn leven waarin ik veel heb meegemaakt.

Henk Jan heeft dit proces bij mij uitstekend begeleid door diverse blokkades los te maken waarmee het contact met mijn innerlijk (onderbuik, hart) geleidelijk aan is hersteld. En de ruimte geboden om het verdriet en de agressie te uiten. Veelvuldig heeft hij gebruik gemaakt van opstellingen waarin ik werd gevraagd me in te beelden dat die en die in de kamer is: waar staat hij of zij, wat zou je tegen hem/haar willen zeggen? En hoe voelt het? Ademhaling voor het contact maken met mijn innerlijk speelt daarbij een onmiskenbare rol. Met aansluitend ontspanningsoefeningen op de momenten dat hij het nodig achtte om bijv. weer tot rust te komen.

Inmiddels heb ik naar mijn overtuiging een hoop rommel opgeruimd, waardoor ik meer ontspannen en relaxt ben. Ik sta in mijn doen en laten dichter bij mezelf zowel op het werk als privé. Ik ben er nog niet, maar weet zeker dat ik op de goede weg ben. En ik weet waar het nog aan schort, zodat Henk Jan me kan begeleiden om ook met mijn laatste obstakels actief aan de slag te gaan."
Walter 50 jaar

"Ik vind Henk-Jan's aanpak heel professioneel en tegelijkertijd liefdevol."
A.

"Ik heb er zeker iets aangehad. De verandering gaat eigenlijk buiten het bewuste doen en denken om. Ik merk dat de vermoeidheid nu beter te dragen is. Ik draag mezelf meer. De vermoeidheid is niet weg, maar het is dragelijker. Ik voel me ook steviger en meer in mijn lijf."
I.S.

"Door gesprek en oefening word ik nu minder boos van mijn boosheid. Daar heb ik een doel bereikt.
Door stil te staan bij meer te durven en de gevolgen van het niet durven, ben ik opener gaan staan naar het onbekende.
Henk-Jan is rustig, beheerst, duidelijk, informatief, afstand bewarend, luisterend, betrouwbaar; een spontane en toch overwogen afwisseling van stilte/spreken/bewegen/ontspannen. Het kopje thee is lekker. "

anoniem

"Henk Jan heel hartelijk dank voor de respectvolle, integere en goede deskundige begeleiding van de afgelopen maanden. Je hebt mij een stuk ver geholpen op mijn levensweg door en met jouw aanpak."
J.V.

"Problemen en negatieve gedachten zijn er om op te lossen. Ophopen en niet aanpakken werkt averechts. Tijdens mijn behandeling heb ik de ruimte gekregen om veel te praten, negatieve gedachten te uiten. Dit heeft mij geholpen. Door diverse rollenspellen en zelfreflectie ga je toch op een andere manier tegen problemen en gebeurtenissen aankijken. De focus op de kracht van het lichaam vond ik ook fijn."
anoniem