Soorten klachten

Stemmings- en spanningsproblemen

Relationele problemen

Rouw & verwerking

Werkgerelateerd

Angsten en piekeren

Ben je steeds bang? Pieker je veel? Ben je vaak (overmatig) bezorgd? Is er paniek? Zijn er angsten in je lichaam?

In lichaamsgerichte therapie kennen we allerlei methoden om je gerust te stellen en om te ontspannen. Je leert luisteren naar de aanwezigheid in het lichaam in plaats van naar de angst. Als je je angsten bij de hand kunt nemen en toch kunt doen waarvan je denkt dat zo verschrikkelijk is, dan kun je leren dat de angst je niet hoeft te overspoelen, maar dat het een bondgenoot voor je kan zijn.

Vaak is er bij angst en piekeren een vicieuze cirkel van arousal (opwinding) in het lichaam dat overmatige gedachten produceert, die op hun beurt weer zorgen voor nog meer opwinding en onrust in het lichaam. Als we de aandacht op het lichaam gericht houden en leren zien dat de opwinding slechts een sensatie is zonder ernstige gevolgen dan doorbreken we deze cirkel en neemt de spanning vanzelf af.

Mogelijk hebben de angsten te maken met specifieke traumatische gebeurtenissen in het verleden, die in het lichaam zijn achtergebleven. Door beetje bij beetje de overspoelende ervaring te herbeleven en hierbij de natuurlijke neigingen van het lichaam om te trillen, te schoppen, te gillen te volgen, kan het trauma worden geheeld. (zie PTSS)

In het geval van specifieke fobische klachten is het beter om naar een gedragstherapeut te gaan.