Wat is meditatie?

De term meditatie wordt zowel gebruikt om een toestand te beschrijven, een staat van zijn, als een proces. Om dit onderscheid aan te geven spreekt men van ‘de meditatieve staat’ en ‘mediteren’.

Mediteren (het proces van meditatie) is een hulpmiddel, een techniek, om de meditatieve staat te ervaren. Er zijn verschillende vormen van meditatie, Sommige nodigen uit tot beweging en activiteit, anderen tot stil zitten.

Welke vorm je kiest maakt eigenlijk niet uit. De verschillende vormen kun je zien als aanwijzingen. Ze wijzen naar iets dat uiteindelijk niet in woorden is te vatten: vrije ruimte, rust, vredigheid (de staat van zijn). Deze vrije ruimte, is een toestand van het totale wezen, zowel lichaam als geest doen hierin mee.

Soms zijn er in het lichaam en/of in de geest dingen opgeslagen die de stilte en de rust lijken te verstoren. Het is dan lastig om te mediteren. Er zijn bijvoorbeeld gedachten die telkens terugkeren, of gevoelens van ongemak in je lichaam. Nauwkeuriger bekeken blijken het niet de gedachten, of gevoelens te zijn die de rust verstoren, maar de waarde die je eraan hecht: je identificatie ermee. Je wilt het vasthouden of juist vermijden.

In meditatie zijn er aanwijzingen die je helpen deze hechting los te laten. En dan doet het ongemak, de gedachte of het gevoel er even niet meer toe. Dan ben je vrij te zijn hoe je bent. Je komt in het hier en nu, simpel en spontaan.