Emotioneel lichaamswerk (ELW)

Emotioneel lichaamswerk is ontwikkeld door de school voor Body & Soul (venwoude). Het is een verzameling van technieken, waaronder bio-energetica, Reichiaans ademen maar ook spel, creativiteit, dans en meditatie.

Meestal wordt het in een groep gegeven. Er is ruimte voor expressie en emotie. Je ontdekt de verschillende emoties.

Frustratie en woede

In emotioneel lichaamswerk wordt onder andere aandacht besteed aan woede. Hierbij is het belangrijk het onderscheid tussen woede en frustratie te zien. Frustratie is iets van het verleden, het is opgebouwde woede, die niet naar buiten heeft kunnen komen. Hierdoor wordt het soms een zeurderige of destructieve woede.

Het is belangrijk dat deze boosheid alsnog naar buiten mag komen. Uit je je frustraties echter in je dagelijks leven, dan word jij en je omgeving daar meestal niet wijzer van. Daarom is het beter ze te uiten in een veilige therapieruimte waar er verder niks mee hoeft te gebeuren.

Kracht

Onder de frustratie kan echte woede naar boven komen. Woede is wel iets van het nu. Het is iets sterks, het bruist en tintelt. Het positieve van woede is dat het je aangeeft, dat je grenzen hebt aan te geven of een standpunt in te nemen. Woede beschermt. Je wordt dan ook uitgenodigd dit wel in je dagelijks leven te doen.

Verdriet toelaten

Onder woede zit vaak verdriet. Ga je echter te snel naar het verdriet zonder je standpunt in te nemen, dan neigt verdriet een klaagzang te worden, zonder echte catharsis. Echt diep verdriet toelaten vraagt om kracht.

Verlangen en liefde

Onder verdriet zit vaak verlangen, je oorspronkelijke verlangen. Dit leidt je naar liefde, vrede en rust.