Meer informatie bij cursus lichaamswerk

Cycle of Breath

In de cursus lichaamswerk gebruik ik de 5 stadia van de cycle of breath. Het zijn 5 fasen die logisch op elkaar volgen en je naar een steeds hogere vitaliteit brengen. Het is eigenlijk een weg om tot extase te komen, een zeer grote energie, warmte en vreugde. Opdat de opbouw van de fasen zo logisch op elkaar volgt en zo is afgestemd op het zenuwstelsel voelt het natuurlijk aan als je het doet.

De 5 fasen van de cycle of breath zijn:

  • aanwezigheid
  • opladen
  • expansie
  • vrijheid
  • vitaliteit, seksualiteit & intimiteit
    (Deze laatste fase is verdeeld in 4 a 5 subfasen)

Verdiepte volle adem

De primaire motor om de fasen te doorlopen is de adem, die steeds meer verdiept en steeds voller en vrijer wordt. Jij wordt steeds vitaler. Meer adem is meer leven en meer leven is meer voelen. De adem wordt ondersteund door beweging, expressie, aanraking en door ondersteunde boodschappen aan jezelf (affirmaties). De ondersteunende boodschappen laat je vanuit je gevoel ontstaan en hiermee zeggen ze ook veel over jezelf. Het zijn namelijk de boodschappen van je ideale ouders die je vroeger misschien gemist hebt. Doordat de positieve boodschappen nu ook een gevoelde ervaring in zich hebben, en neergezet worden met je hele lijf, je adem en je expressie, beklijven ze in je dagelijks leven beter en vindt een transformatie plaats in je dagelijks leven.

Gericht op gezonde kant in jezelf

Onderweg zullen we mogelijk ook blokkades tegenkomen, waardoor de natuurlijke weg naar vitaliteit bij jou niet vrij is. Het inzicht krijgen in deze blokkades en ze vervolgens transformeren met de ondersteunende boodschappen is misschien we een groter doel van deze cursus dan een eenmalige ervaring van hoge energie en extase. Ik richt me in de cursus echter niet doelbewust op de blokkades, maar ik richt me op je gezonde, vreugdevolle, volwassen kant, de kant die al heel is. Juist in dit veld van acceptatie en liefde voor jezelf komen eventuele blokkades die in de weg zitten alsnog vanzelf naar boven. In een veld van liefde kunnen ze makkelijker versmelten, dan als ik je er doelgericht op zou aanspreken. Het zien van blokkades maakt dat je weet dat het slechts oude programma's zijn die draaien in jezelf en dat jij het niet zelf bent. Jij zelf bent vrij en hebt de mogelijkheid om tot grote levenskracht te komen.

Gekoppeld aan karakterstructuren van Reigh

De fasen van de cycle of breath zijn gekoppeld aan de karakterstructuren van Wilhelm Reigh. Een karakterstructuur een manier van in het leven staan, het heeft zowel een mentale als een lichamelijke component. Een karakterstructuur ontstaat in de eerste 7 levensjaren als verdediging tegen niet gehoorde natuurlijke behoeften en grenzen van het kleine kind.

Ontwikkelingsfasen

Elke ontwikkelingsfase in het leven van een klein kind kenmerkt zich door eigen behoeften. Deze behoeften zijn gekoppeld aan de fasen zoals die hierboven worden beschreven: veilig aanwezig zijn, gevoed worden, naar buiten mogen treden, vrije autonomie mogen ontdekken en speelse seksualiteit mogen verkennen. Worden deze natuurlijke behoeften niet vervuld, of worden ze op een verkeerde manier voldaan, of wordt er over grenzen gegaan dan gaat het kind zich beschermen tegen de pijnlijkheid ervan. Als dit structureel gebeurt ontstaat hier een pantsering, of te wel een karakterstructuur.

Omdat het kleine kind nog niet verbaal is en het kleine kind alles in zich opneemt als een spons, zijn de karakterstructuren niet alleen mentaal, maar hebben ze een lichamelijke component. Het gevoel zit immers in het lichaam, het verzetten en beschermen tegen te grote pijn vind ook in het lichaam plaats. Hierom is het zo van belang dat we in lichaamsgerichte therapie het lichaam erbij betrekken. Adem, beweging en expressie helpt hierbij.

Achtergrond en herkomst

De Cycle of Breath is ontwikkeld door Jack Painter, de grondlegger van Energetic Integration (EI) in Nederland. Energetic Integration staat voor een integratie van een aantal therapeutische technieken: ademwerk, bio-energetica, karakterstructuren en gestalt. Ik heb zelf nog les gehad van Jack. Het was een bewogen en inspirende vakman. Na Jack's dood is de ademcirkel verder door ontwikkeld door Bodymind opleidingen, waar ik momenteel aan verbonden als assistent ben en zo de doorontwikkeling van dichtbij kan meemaken.

Inschrijven...