Niet de omstandigheden bepalen je geluk, maar hoe je er toe verhoudt

Vaak komen mensen bij mij en willen ze iets veranderen aan hun leven. Ze willen de ander veranderen, dat die zijn/haar gedrag nu maar eens zou aanpassen, zodat ze er zelf geen last meer van hebben. Of ze willen zichzelf veranderen, want ze weten inmiddels wel dat een ander proberen te veranderen echt onbegonnen zaak is.

Welnu, jezelf proberen te veranderen is vaak ook niet te doen. Je kunt op wilskracht en discipline een tijdje goede voornemens volhouden, maar voor de meesten is dat geen lang leven beschoren. Tenzij je inziet waarom je het doet en tenzij je inziet dat het onwenselijke gedrag ook iets positiefs betekent. Het is immers ergens uit geboren en het wil je echt oprecht beter laten voelen. (ook al werkt het niet meer)

Kijk eens naar de dingen in je leven die je anders zou willen. Kijk eens naar gedrag dat je anders zou willen. En kijk eens naar welk positiefs er in het gedrag zou kunnen zitten dat je niet meer wil. In elk gedrag is iets positiefs te vinden. Bijvoorbeeld: Je zou willen dat je meer zou opruimen, maar je doet het niet. Het niet doen heeft voordelen: misschien is een voordeel dat je hierdoor relaxter door het leven gaat. Of is het een voordeel dat je niet naar de innerlijke stem van je moeder hoeft te luisteren dit zegt: opruimen.

Kijk of je dit voordeel echt kunt waarderen. Of je er echt 'dank je wel' tegen kunt zeggen. Dat is het begin van verandering.


Reageer...