Meditatie: welke vorm moet ik kiezen?

Meditatie is kijken naar...
Meditatie is aanwezig zijn...

Meditatie is dat het kijken naar belangrijker is dan wat je ziet...
Of anders gezegd: meditatie is dat je aanwezigheid van meer belang is dan hoe je aanwezig bent...

Je bent al aanwezig en je neemt al waar!
Meditatie is dus heel makkelijk. Het is dit: aanwezig zijn en kijken naar.

Je vraagt je misschien af :”Wat moet ik dan zien? Waar moet ik dan naar kijken?”
Als je deze vraag omzet in: Wat is het dat kijkt? Dan ben je aan het mediteren.

Mediteren wordt vaak verward met concentratie

De vraag van waar moet ik naar kijken is geen vraag van meditatie. Het is een vraag van concentratie. Mediteren wordt vaak verward met concentratie. Er bestaan allerlei verschillende vormen van meditatie. De vormen verschillen echter niet in dat wat mediteert. Ze verschillen alleen in concentratie.

Zitmeditatie

Er is de zitmeditatie. In deze vorm richt je je alleen maar op het zitten. Hoe je zit, hoe je je voelt, maakt niet uit. Als je maar zit en kijkt. Alles wat gebeurt gaat voorbij aan je geestesoog. In sommige zitmeditatievormen mag je zelfs niet bewegen. Dat kan heel ongemakkelijk zijn. Het kan zelfs pijnlijk zijn om een tijd niet te bewegen. Je benen kunnen pijn gaan doen, je rug kan stram worden.

Dat maakt echter niet uit. Je leert in deze vorm dat het kijken losstaat van wat het ziet. Natuurlijk is er de pijn, maar dat wat ziet is hiervan vrij. Als je zo kijkt en ziet dat dit werkelijk zo is, dan wordt de pijn dragelijk. Het zien is mild en zacht. Je hele lijf wordt zachter en milder. De pijn wordt minder scherp. Het krijgt zelfs iets plezierigs.

Ademmeditatie

Een andere vorm is de ademmeditatie. In deze vorm concentreer je je op de ademhaling. Je neemt elke adem teug met volle aandacht in. En elke ademteug doe je met plezier en lichtheid. Je ademt in deze vorm diep en krachtig. Dat maakt dat er meer leven in je lichaam komt en dat maakt dat je meer gaat voelen. Wat je voelt dat maakt ook weer niet uit. Het gaat erom dat je leert dat het zien al vrij is van wat er gebeurt. Dan kan je gerust toelaten wat er gebeurt. Het gevoel en de ervaring verdiepen zich zonder identificatie ermee. Juist als er geen identificatie meer is, zal het gevoel sterker worden. Het wordt helemaal toegelaten. Je beleeft dus meer door het minder na te streven.

Zie online ademmeditatie

Vorm maakt niet uit

Er zijn dus vele meditatievormen, maar er is maar een staat van mediteren. De vormen verschillen alleen maar in de verschil van concentratie.


Reageer...