Het lichaam in psychotherapie
Waarom de ervaring van het lichaam zo belangrijk is
Eugene Gendlin analyseerde samen met haar collega's duizenden sessies van psychologen en psychotherapeuten die op band waren opgenomen. De achterliggende vraag hierbij was: welke kenmerken kunnen we ontdekken in de therapieën die aanslaan, die succes hebben en waar de cliënt positief resultaat mee boekt? Het bleek niet de techniek te zijn die de therapeut hanteerde, noch bleek het uit te maken waar de cliënt over praatte. Het bleek dat als de cliënt hetgeen hij/zij vertelde echt kon doorleven in het lichaam en het van top tot teen kon voelen, de therapie succes had. Therapieën waarbij het alleen maar bij praten over bleef, bleken minder aan te slaan.
Lichaamsgeorienteerde methodiek
Eugene Gendlin ontwikkelde met deze ontdekking een methodiek waarbij het lichaam meer betrokken raakt in de therapie. (zie focussen) Deze pas ik toe in de therapie. Ik zal simpel weg vaker vragen naar het gevoel in het lichaam, je uitnodigen hier bij te blijven en hiernaar te leren luisteren en misschien wat beweging toe te staan. Verder lijkt een behandeling veel op die van een psycholoog of een psychotherapeut.
Zelfhelende vermogen van het lichaam
Het is mijn overtuiging dat het lichaam ons zelf de helende ervaring kan geven, die we nodig hebben. Dat doe het op zijn eigen tempo en tijd. Het is de kunst hiernaar te leren luisteren. Soms is het fijn hierbij iemand te hebben die meeluistert en meekijkt, soms wat ondersteuning kan bieden, soms wat aanmoediging en soms wat veilige begrenzing.